Scrum – Bouwen aan Talent?

Scrum en Agile zijn hot. Helaas zijn er veel kampen, zowel voor als tegen Scrum. Veelal draait de discussie om de vraag of Scrum wel op de juiste manier is toegepast. Jammer, want daarmee verliezen we uit het oog waar het om draait: op een leukere, snellere en natuurlijkere manier resultaat boeken en succesvol zijn. Vandaar dat in dit bericht Scrum zullen bekijken vanuit de persoonlijke ontwikkeling met als afsluiter een paar handige tips!

Scrum en Agile zijn hot. Die conclusie kan ik wel trekken. Sinds enkele weken ben ik bezig met het ontwikkelen van een Scrum training. En tijdens mijn onderzoek struikel ik over de boeken, artikelen en blogs. Helaas kom ik ook veel kampen tegen: voor of tegen Scrum. Veelal draait de discussie om de vraag of Scrum wel op de juiste manier is toegepast. Jammer, want daarmee verliezen we uit het oog waar het om draait: op een leukere, snellere en natuurlijkere manier resultaat boeken en succesvol zijn. Vandaar mijn keuze om deze keer Scrum te bekijken vanuit de persoonlijke ontwikkeling. Uiteraard geef ik daarbij de nodige tips.

Het Agile Manifest

Heb ik het over Scrum, dan mag ik het Agile Manifest niet overslaan. Verschillende principes veronderstellen een zekere houding en gedrag van de deelnemers:

 • De klant tevreden willen stellen
 • Open staan voor verandering
 • Kunnen werken in multidisciplinaire teams
 • Beschikken over motivatie, zelfvertrouwen en initiatief
 • Goed kunnen communiceren
 • Om kunnen gaan met kritiek en anderen behulpzaam zijn
 • Oog hebben voor kwaliteit

Pfft, dat is me nogal wat. Het goede nieuws is dat je hieraan kunt werken. En dat je hierin niet alleen staat. Maar dan mag je ook wel wat verwachten van de omgeving: vertrouwen, ondersteuning en transparantie. De praktijk is dat dit vaak een groeipad is. Zowel de organisatie als de teamleden zoeken naar de juiste modus. Beiden waren dit niet gewend.

De kracht van samenwerking

Scrum: De kracht van samenwerkingScrum ondersteunt je bij de ontwikkeling van je inhoudelijke en (inter)persoonlijke vaardigheden. Zo werk je nauw samen met andere teamleden. Je kijkt over elkaars schouder mee, lost problemen met elkaar op en geeft elkaar snel feedback. Dat is in het begin even wennen. Maar als het team daar eenmaal aan gewend is, dan is de dagelijkse scrum een enorme stimulans en helpt het te focussen op wat echt belangrijk is.

Een ander aspect waar veel mensen en organisaties aan moeten wennen is de zelfsturing. Zijn de grote lijnen met de opdrachtgever (Scrum: Product Owner) eenmaal afgestemd, dan is het team zelf verantwoordelijk én bevoegd om het werk te organiseren. Wat ik interessant vind is dat je binnen Scrum geen projectmanager hebt en ook geen teamleider. In ieder geval niet als rol of in de hiërarchische zin. Als er al iemand meer leiding neemt, dan is dat om zijn of haar capaciteiten. Het team kiest voor vaardigheden, niet voor bevoegdheden.

Zelfsturing werkt fantastisch, maar vraagt wel wat van de teamleden: initiatief nemen, samenwerken en zaken onderling afstemmen, kritisch zijn op jezelf en anderen, maar vooral een positieve, proactieve houding. Tegelijkertijd betekent dit dat je omgeving, waaronder de belangrijkste stakeholders en de Product Owner, je de ruimte moet geven: Empowerment. Dat is best eng. Want je staat toe dat het team fouten mag maken en dat zij zelf – al dan niet met hulp – issues oppakken en oplossen.

Als je die omstandigheden in en rondom het team kunt creëren en vasthouden, dan krijg je vanzelf een positieve spiraal. De teamleden leren van elkaar, groeien naar elkaar toe, krijgen meer zelfvertrouwen, respecteren elkaar, gebruiken elkaars sterktes en werken gezamenlijk aan zwaktes. Dit leidt tot meer resultaatgerichtheid, creativiteit en oplossend vermogen. En de organisatie profiteert daarvan in de vorm van een hogere productiviteit en betere kwaliteit.

Normen en waarden

Tot slot nog een kleine kanttekening. Realiseer je goed dat deze manier van werken niet voor iedereen geschikt is. Scrum gaat uit van vijf essentiële waarden: Focus, Lef, Openheid, Commitment en Respect. Wie zich naar deze waarden gedraagt, bouwt aan zijn eigen talent. En ik durf te beweren dat dat ook geldt zonder Scrum.

5 Tips voor Scrum

 • Gebruik de Scrum Master als mentor/coach. Daar is hij/zij voor.
 • Durf je kwetsbaar op te stellen. Je teamgenoten kunnen je dan beter helpen.
 • Hou op elkaar ingespeelde teams zoveel mogelijk bij elkaar. Dat scheelt inwerken en verhoogt de productiviteit.
 • Handhaaf de dagelijkse scrum. Dat voorkomt verslapping en houdt ieder scherp.
 • Zoek elkaars kracht en vraag ook eens wat iemand drijft.

Denk je dat jij klaar bent om met Scrum aan de slag te gaan? Of ben je er al mee begonnen? Laat het hier onder in de reacties weten!

Richard Weber

Auteur: Richard Weber

Richard Weber werkt sinds 1996 dagelijks met hart en ziel aan het uitdragen, stimuleren en professionaliseren van het boeiende vak van projectmanagement. Sinds de introductie van PRINCE2 in Nederland is hij actief betrokken bij de groei en ontwikkeling en is hij een van de eerste gecertificeerde AgilePM trainers van de Benelux. Verder heeft hij als coach, trainer en projectmanager gewerkt aan projecten bij Naturalis, TomTom en het van Gogh museum.

2 gedachten over “Scrum – Bouwen aan Talent?”

 1. Scrum lijkt op het eerste gezicht op een managementstijl, althans qua leidinggeven (situationeel)?. Zien jullie een verband met “de drijfveren van Graves” (van bijv. profile dynamics)?
  “En de organisatie profiteert daarvan in de vorm van een hogere productiviteit en betere kwaliteit”. Welk type organisatie zal zich vooral lenen voor Scrum? Alvast dank.

  1. Ja, er is een verband te leggen tussen de drijfveren van Graves en de kans op succes met het gebruik van Scrum.

   Ik pak een paar voorbeelden.
   De individuele kleuren rood, oranje en geel staan haaks op de samenwerking en het collectiviteitsgevoel vanuit Scrum. Een rode leider in de rol van product owner zal bv. de grootste moeite hebben met zelfsturing, tenzij het team het vertrouwen van deze persoon al heeft. Overigens heb je wel enig rood in de groep nodig tbv productiviteit en besluitvaardigheid.

   Geel en oranje zijn weliswaar individualistisch, maar als dat niet te sterk aanwezig is, dan zijn deze drijfveren zeer nuttig. Geel bv. met creativiteit, probleemanalyse en conceptdenken. Oranje met resultaatgerichtheid en focus.

   De kleuren paars, blauw, groen en turkoois staan voor groepsdrijfveren: het team als collectief staat centraal. Dat klinkt goed, maar pas op. Paars zal bij verandering van methode bv. PRINCE2 naar Scrum moeite hebben met veranderen. “Het ging toch goed zo?” Geleidelijke verandering geleid door iemand met statuur waar vertrouwen in is, kan dan helpen hen mee te krijgen. Blauw zal vooral de structuur en het proces willen weten. Omschakelen naar Scrum zal in basis niet erg zijn, zolang de Scrum-regels maar goed worden gevolgd. Op het punt van governance (ook procedures) zal blauw zich wel afvragen waarom dat niet in Scrum geregeld is. De kans dat blauwe teamleden extra regels erbij gaan verzinnen is aanwezig. Groen lijkt de meest passende bij Scrum: samenwerken, voor elkaar klaar staan. Maar groen kan ook verzanden in een overlegcultuur en dat is nu net een punt wat bij Scrum wordt uitgesloten. Tegelijkertijd vindt groen het niet fijn om te worden aangesproken en dat is wel wat Scrum stimuleert: teamleden die elkaar scherp houden.

   Het goede nieuws is dat het niet zo zwart/wit is. Iedereen heeft alle kleuren in meer of mindere mate. Iedere kleur kan wat bijdragen. Teveel van één kleur is ook niet goed. Waar inzicht in de drijfveren enorm kan helpen is bij de implementatie van Scrum. Hoe beter in beeld is wat de huidige drijfveren zijn binnen een organisatie(onderdeel), hoe beter het verandertraject kan worden vormgegeven en valkuilen kunnen worden vermeden.

   Feit blijft wel dat werken á la Scrum niet voor iedereen is weggelegd. Het is een werkwijze die wel bij je moet passen.

Reacties zijn gesloten.